Geopend maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur

Waar ben je naar op zoek?

Categorieën
Inhoud

Afgebroken instrument verwijderen, passeren of laten zitten

Vijl breekt bij wortelkanaalbehandeling

Het komt nogal eens voor dat een vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling afbreekt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit bij ongeveer 3% van de uitgevoerde wortelkanaalbehandelingen gebeurt. Voor een behandelaar is het een ontzettend stressvolle ervaring wanneer er een vijl afbreekt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het beste kunt handelen wanneer zo’n situatie zich voordoet en hoe je zo effectief mogelijk het probleem kunt oplossen. 

In de jaren 90 kwamen de eerste Ni-ti vijlen op de markt. Deze zijn sindsdien erg populair geworden. Omdat de vijl machinaal wordt aangedreven, is de preparatie in principe sneller, efficiënter en comfortabeler. Iedere behandelaar heeft zijn eigen behandelprotocol en zijn eigen favoriete systeem.

Endodontic Blue Niti Rotary File SX-F3. XP shaper, FKG

Wanneer een vijl in het kanaal contact maakt met de kanaalwanden, wordt de vijl belast. De vijl kan hierdoor afbreken. Dit komt vaak omdat er gekozen is voor een te dikke vijl, of omdat de anatomische eigenschappen van het kanaal niet voldoende gerespecteerd worden.

Slagingspercentage verwijderen afgebroken deel

Wanneer een endodontisch instrument afbreekt tijdens de endodontische behandeling is verwijdering de meest optimale behandeloptie. Het succespercentage voor het verwijderen is ongeveer 87%. 

Er zijn een aantal aspecten die invloed hebben op de slagingskans van het verwijderen van het afgebroken deel van het instrument. Is de vijl voor of tijdens de reinigings- en vormgevingsfase afgebroken? Is er een apicale laesie aanwezig? Om welk type gebitselement gaat het (voortanden in de bovenkaak zijn het meest succesvol)? Wat is de positie van het afgebroken fragment in het kanaal(1/3 coronaal en midden zijn het meest succesvol)? Hoe is de anatomie van het kanaal? De antwoorden op deze vragen kunnen de prognose beïnvloeden.

Wat zijn de behandelopties?

Het is mogelijk om het afgebroken fragment te verwijderen. Hiervoor is vergroting noodzakelijk en heb je dus een microscoop nodig. Speciale ultrasoon tips langs het fragment kunnen het fragment los krijgen.

courtesy Dr. Terauchi
CPR™ titanium tips (Obtura Spartan, Fenton, MO)

courtesy Dr. Debelian, Oslo

courtesy Style Italiano

Verwijderen niet mogelijk?

Is verwijderen niet mogelijk? Zit het fragment achter een kromming of in het apicale 1/3 deel? Moet er ook veel dentine verwijderd worden? Tegen welke prijs? Een bypass kan een optie zijn. Dat gebeurt met goede irrigatie en kleine handvijlen.

courtesy Style Italiano

Is een bypass ook niet mogelijk? Dan is de beste optie om te vullen tot de obstructie en eventueel bij persistente klachten een apex chirurgie in te plannen.
Een goed plan van aanpak begint met de pre-op foto. Alle calcificaties of krommingen moeten beoordeeld kunnen worden voor het starten van de behandeling. Met behulp van vergroting (het liefst met een microscoop) moet het 1/3 coronale deel breder gevijld worden met de hulp van een SX vijl of Gates nummer 2,3. Hierdoor wordt er een platform gevormd en dan kan je met ultrasoon langs de vijl om deze los te krijgen.
Zoals al eerder benoemd, is het afbreken van een vijl tijdens de wortelkanaalbehandeling erg stressvol voor de behandelaar. Het is echter ontzettend belangrijk om open en eerlijk naar de patiënt te blijven communiceren. Vertel de patiënt meteen wanneer het gebeurt dat de vijl afgebroken is. De meeste patiënten zijn erg begripvol.

 

Team Ordentall

Blijf op de hoogte van onze specialismen en de ontwikkelingen in ons vak

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Maak een afspraak

Het maken van een afspraak kan via één van de onderstaande manieren

Bereikbaar maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 17:00 uur

Direct

Vul uw nummer in en wij bellen u.
Alleen tijdens kantooruren en afhankelijk van drukte bij de balie

Maak een afspraak bij Ordentall Clinics