Geopend maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur

Waar ben je naar op zoek?

Categorieën
Inhoud

De unieke connectie van vapen met parodontitis

De unieke connectie van vapen met parodontitis

Gegevens suggereren dat het gebruik van e-sigaretten een uniek parodontaal microbioom bevordert.

Het is al lang bekend dat het roken van tabak schadelijk is voor de mondgezondheid, maar de risico’s van nieuwere simulaties van roken, zoals vapen, zijn minder bekend, hoewel vaak wordt aangenomen dat ze gezondere alternatieven zijn. Nu hebben onderzoekers van de New York University (NYU) de eerste studie afgerond naar de mondgezondheid bij het gebruik van e-sigaretten. Ze ontdekten dat vapen een uniek parodontaal microbioom creëerde, vergeleken met dat van niet-rokers en conventionele sigarettenrokers, en dat deelnemers die vapen een verslechterde toestand van parodontitis vertoonden aan het eind van het onderzoek.

De studie vergeleek de bacteriële samenstelling en cytokineconcentraties van de subgingivale plaque bij conventionele sigarettenrokers, gebruikers van e-sigaretten en niet-rokers in de loop van zes maanden. De deelnemers in alle groepen vertoonden enig bewijs van parodontitis bij baseline.

Bij de gebruikers van e-sigaretten duidden de gedetecteerde cytokineniveaus op ontsteking, maar sommige cytokineniveaus waren lager dan verwacht. De onderzoekers denken dat dit mogelijk te wijten was aan de bacteriestammen die aanwezig waren bij degenen die vapen, maar niet aanwezig waren bij degenen die rookten of nooit hadden gerookt. De onderzoekers veronderstelden dat het mogelijk was dat deze bacteriën actief de immuunreacties onderdrukten die normaal zouden worden verwacht. Zorgwekkend was de bevinding dat het klinisch aanhechtingsverlies na zes maanden significant groter was bij de rokers van e-sigaretten. Daarom: als je stopt met roken en in plaats daarvan gaat vapen, ga je niet terug naar een gezond bacterieprofiel, maar verschuif je naar het “vapenprofiel”.  Als je weet dat het vapenprofiel rijk is aan ziekteverwekkers, doe je jezelf er geen plezier mee door vapen te gebruiken om te stoppen met roken. Deze studie, getiteld “Elektronisch sigarettengebruik bevordert een uniek parodontaal microbioom”, werd gepubliceerd in het februari-nummer 2022 van mBio

Per 1 januari 2024 worden smaken voor e-sigaretten uit de handel genomen. Fabrikanten van vloeistoffen met zoete of fruitige smaken voor e-sigaretten en vapes krijgen tot dan de tijd om hun producten aan te passen aan nieuwe regels. Volgens de regels die per 1 januari gaan gelden mogen er alleen nog e-sigaretten op de markt zijn met een tabakssmaak. Dat moet ze onaantrekkelijker maken voor jongeren om te beginnen met roken. Maar ze moeten wel beschikbaar blijven als hulpmiddel voor rokers die willen stoppen.

Team Ordentall

Blijf op de hoogte van onze specialismen en de ontwikkelingen in ons vak

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Maak een afspraak

Het maken van een afspraak kan via één van de onderstaande manieren

Bereikbaar maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 17:00 uur

Direct

Vul uw nummer in en wij bellen u.
Alleen tijdens kantooruren en afhankelijk van drukte bij de balie

Maak een afspraak bij Ordentall Clinics