Geopend maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur

Waar ben je naar op zoek?

Categorieën
Inhoud

Effectiviteit van guttapercha-tracing als diagnostisch hulpmiddel in de endodontologie

Wanneer je als endodontoloog voor een diagnostisch dilemma staat, zal je vaak gebruik willen maken van aanvullende hulpmiddelen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Een voorbeeld van zo’n diagnostisch hulpmiddel is de guttaperchastift. Deze kan gebruikt worden om fistels op te sporen. Cristina Vesa, tandarts-endodontoloog legt uit waarom het nuttig kan zijn om gebruik te maken van de guttaperchastift. 

Fistels staan niet altijd in direct verband met de bron van de infectie. Ontstekingsexcudaat (pus) kan zich verplaatsen door weefsels en structuren met een geringe weerstand en kan overal op het mondslijmvlies of de gezichtshuid opengaan. Ontstekingsexcudaat kan zich ook door het parodontale ligament verplaatsten en een parodontale pocket imiteren. De plaats waar de pusdrainage zich bevindt, hoeft dus niet de plaats te zijn waar de oorsprong of de oorzaak van de infectie zich bevindt. Het volgen van fistels kan de clinicus helpen om de bron van de ontsteking te identificeren en om onderscheid te maken tussen een endodontische of een parodontale oorsprong. 

Hieronder ziet u een casus om dit te illustreren. De verwachting was dat elementen 24 en/of 25 de oorzaak van de ontsteking zijn geweest. Maar verwacht altijd het onverwachtse: het was de 26.

Om de oorzaak van een fistel op te kunnen sporen, wordt er radiopaak materiaal in de fistelgang ingebracht tot er weerstand ondervonden wordt. Hiervoor wordt vaak de guttaperchastift gebruikt. De bevindingen die afgelezen kunnen worden van de periapicale röntgenfoto’s stellen de clinicus in staat om de oorsprong van de ontsteking te identificeren.

Onderzoek aan de University of Iowa College of Dentistry heeft aangetoond dat de guttaperchastift in de meeste gevallen een goed hulpmiddel is om de oorsprong van een fistel te traceren. [1] De fistels in dit onderzoek werden getraceerd met behulp van stiften van verschillende groottes. Er werden individuele periapicale röntgenfoto’s gemaakt met elke stift in positie. Na klinische en radiografische analyse vulde elke clinicus een vragenlijst in met betrekking tot:

  1. Hoe dicht het punt van elke guttaperchastift zich bevond in relatie tot de periapicale laesie.
  2. Welke grootte stift het meest effectief werd bevonden voor tracering.
  3. Hoe nuttig het gebruik van deze methode was om de diagnose te stellen.
 

De resultaten logen er niet om:

  • 82% van de traceringen werd beoordeeld als < 3 mm van de laesie.
  • Guttaperchastift maat 40 werd in 67% van de gevallen gekozen vanwege het gemak van plaatsing.
  • Tandartsen beschouwden de guttapercha in 41% van de gevallen als een zeer nuttig
    hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. In 33% van de gevallen werd het gebruik op een of andere manier nuttig gevonden en in 18% van de gevallen was het geen zinvol hulpmiddel om de fistel te traceren.
 

De resultaten geven aan dat het traceren van fistels met behulp van de guttaperchastift meestal gunstig uitpakt en dat een middelgrote guttapercha de meest gebruikte maat is. Hoe vaak gebruikt u deze methode en vindt u de guttaperchastift nuttig?

Auteur Dr. Cristina Vesa
Specialisatie endodontologie

De specialisatie endodontologie wordt ingevuld door Cristina Vesa, samen met haar collega Vildan Mert Gyundyuz. In de loop der jaren heeft Cristina een ruime ervaring opgebouwd in de behandeling van zowel eenvoudige als complexe endodontische behandelingen. Cristina maakt bij al haar behandelingen gebruik van een microscoop. Cristina Vesa studeerde in 2011 af als tandarts aan de Universiteit voor Geneeskunde en Farmacie (UMF) te Cluj-Napoca, Roemenië en van 2012 tot 2014 volgde zij daar de 3-jarige specialisatie-opleiding Endodontologie. Verder rondde zij in 2014 de Post-Graduate Master Opleiding in Clinical and Surgical Microendodontics (Dental School – Turijn, Italië) met succes af. Sinds 2018 is Cristina werkzaam in Nederland en België. Van augustus 2020 tot september 2021 werkte Cristina bij het ACTA bij de afdeling endodontologie als endodontologie consulent. Cristina is lid van de NVvE (NederlandseVereniging voor Endodontologie) en de ESE (Europese Vereniging voor Endodontologie). Cristina is een enthousiast deelnemer aan vele cursussen en congressen in binnen- en buitenland en haar werk is gericht op minimaal invasieve endodontologie.

[1] L.A. Baldassari-Cruz, R.E. Walton (april 1999). Effectiveness of gutta percha tracing sinus tracts as a diagnostic aid in endodontics.  Journal of Endodontics: Volume 25, Issue 4, 221-317.

Bronvermelding

L.A. Baldassari-Cruz, R.E. Walton (april 1999). Effectiveness of gutta percha tracing sinus tracts as a diagnostic aid in endodontics. Journal of Endodontics: Volume 25, Issue 4, 221-317.

F. Al-Bayaty, Najwa Baharudin, N. Mahmood, M. F. H. Hidayat (december 2018). Gutta Percha Tracing: A Reliable Technique in Diagnosing Periodontic-Endodontic Lesion. Journal of International Dental and Medical Research: Volume 11, Issue 3, 1086-1090.

Blijf op de hoogte van onze specialismen en de ontwikkelingen in ons vak

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Maak een afspraak

Het maken van een afspraak kan via één van de onderstaande manieren

Bereikbaar maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 17:00 uur

Direct

Vul uw nummer in en wij bellen u.
Alleen tijdens kantooruren en afhankelijk van drukte bij de balie

Maak een afspraak bij Ordentall Clinics