Geopend maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur

Waar ben je naar op zoek?

Categorieën
Inhoud

Nieuw onderzoek suggereert een link tussen tandvleesontsteking en respiratoir falen bij patiënten besmet met COVID-19 

Verband parodontitis en de ernst van Covid-19 infecties

Patiënten met ontstekingen veroorzaakt door parodontitis kunnen mogelijk ernstigere complicaties ondervinden als zij besmet raken met COVID-19. Opkomend onderzoek suggereert dat er een connectie bestaat tussen tandvleesziekten en SARS-CoV-2. Volgens een nieuwe studie genaamd “The Mouth COVID Connection (MCC)”, uitgevoerd door Dr. Molayem, USA, en Dr. Pontes, Zuid Afrika, die is geaccepteerd voor publicatie in de oktober uitgave van The Jounal of the California Dental Association (JCDA) en online al op 30 juli op de website van JCDA is gepubliceerd, hebben patiënten die met ernstige klachten opgenomen worden in het ziekenhuis naar aanleiding van besmetting met COVID-19, een grotere kans op respiratoir falen als zij ook de mondziekte parodontitis hebben.

De studie heeft een link gevonden tussen de bacteriën die aanwezig zijn in de pockets van patiënten met chronische parodontitis en COVID-19. Uit het onderzoek is gebleken dat patiënten met een hoog niveau aan IL-6 (interleukin), een schadelijk eiwit dat wordt aangemaakt bij parodontitis, een significant hoger risico hebben om te maken te krijgen met een levensbedreigend verloop van de ziekte door respiratoire problemen.

Een studie in Duitsland, vond ook een link tussen het IL-6 eiwit en de kritische conditie waarin de patiënten met COVID-19 zich bevonden. Deze patiënten hadden een ventilator nodig om te kunnen ademhalen. De studie van Dr. Molayem en Dr. Pontes suggereert dat patiënten met parodontitis schadelijke hoeveelheden van IL-6 eiwitten aanmaken die zich verspreiden naar de longen. Gecombineerd met het SARS-CoV-2 virus, kan dit een levensbedreigende respiratoire crisis in gang zetten. Patiënten met een IL-6 niveau boven 80pg/ml hebben een 22 keer zo grote kans om te lijden aan acute respiratoire problemen waarbij zij ondersteund moeten worden met een ventilator, in vergelijking met patiënten met een IL-6 niveau lager dan 80pg/ml.

De onderzoekers dringen erop aan dat de ziekenhuizen en artsen werkzaam bij de spoedeisende hulp, patiënten controleren op eventuele parodontitis. Een diagnose kan zorgpersoneel waakzamer maken voor een eventueel levensbedreigend verloop van COVID-19.

Parodontale behandeling heeft een positief effect op systematische mondontstekingen. Het belang van orale hygiëne en parodontale gezondheid voor het verloop van een besmetting met COVID-19 mag niet worden onderschat. De onderzoekers dringen er ook op aan dat iedereen die mogelijk een tandvleesontsteking heeft dit zo snel mogelijk laat onderzoeken en iedereen die parodontitis heeft zich zo snel mogelijk laat behandelen. Parodontitis is nog steeds de meest ondergediagnostiseerde ziekte in de tandheelkunde.


Team Ordentall

Blijf op de hoogte van onze specialismen en de ontwikkelingen in ons vak

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Maak een afspraak

Het maken van een afspraak kan via één van de onderstaande manieren

Bereikbaar maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 17:00 uur

Direct

Vul uw nummer in en wij bellen u.
Alleen tijdens kantooruren en afhankelijk van drukte bij de balie

Maak een afspraak bij Ordentall Clinics