Geopend maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur

Waar ben je naar op zoek?

Categorieën
Inhoud

Verwijzen bij mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

Wanneer is het juiste moment om te verwijzen? Dit is een vraag die u zichzelf regelmatig stelt. Wanneer uw patiënt tijdig doorverwezen wordt naar onze kliniek, kunnen wij het beste resultaat bereiken. Dit is niet alleen gunstig voor de aanblik van de mond, maar ook voor de algehele gezondheid van de patiënt. In dit artikel legt parodontoloog Mike Monogyios u aan de hand van een aantal casussen uit waarom het noodzakelijk is dat patiënten met mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies tijdig doorverwezen worden. 

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

Dit is een typisch beeld van een mucogingivale afwijking:

  • Het fenotype van het tandvlees in de onderkaak is dun.
  • Er is geen interdentaal aanhechtingsverlies, het tandvlees is over het algemeen gezond en de mondhygiëne is goed.
  • We zien lokaal, bij de 41 buccaal, plaque en ontstoken gingiva. Verder is er een 4mm recessie met een pocket van 2-3mm. We hebben dus ongeveer 6 mm aanhechtingverlies.

 

Dit soort afwijkingen hebben een multifactoriële oorzaak. Dun tandvlees, poetstrauma, orthodontische behandeling, malpositie, bot dehiscence, frenulum, parafunkties, ongeluk, piercing, plaque en gingiva ontsteking zijn de risicofactoren.

Hieronder ziet u een paar voorbeelden:

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

De recessie aan de buccale zijde is veroorzaakt door de malpositie van de 31 vanwege een actieve spalk (in combinatie met een dun fenotype).

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

De tongpiercing heeft bij de 41 en 42 de linguale recessie veroorzaakt, alsmede een pocket van 4-5 mm linguaal van de 41.

Recessies die lokaal erg diep zijn, zijn tijdens het poetsen moeilijk te bereiken voor onze patiënten. Hierdoor is er teveel plaque en dit veroorzaakt ontstekingen en leidt tot verder bot- en aanhechtingsverlies. Het worteloppervlak wordt ook makkelijker aangetast door cariës en is gevoeliger voor abrasie en erosie. 

Des te langer wij wachten met het behandelen van deze mucogingivale problemen, des te langer we onze patiënten aan de bijbehorende gezondheidsgevaren blootstellen.

Onze doelen zijn:

  1. Een mondsituatie creëren die makkelijk bereikbaar en schoon te maken is
  2. Geen pockets dieper dan 3mm
  3. Parodontale regeneratie (nieuw cementum, bindweefsel aanhechting en eventueel nieuw parodontaal ligament en bot)
  4. Optimale esthetiek (voornamelijk in de bovenkaak)
  5. Volledige wortelbedekking

 

Onderzoek wijst uit dat hoe dieper de recessie is, hoe kleiner de kans is op volledige bedekking en dus ook om al onze doelen te bereiken.

In de voorgaande casussen is het mij gelukkig gelukt om alle doelen te bereiken. Hieronder zijn de resultaten te zien.

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies
mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

Onderstaande casus vind ik nog leerzamer:

Deze patiënt was eerst naar een collega parodontoloog doorverwezen. Dit is het intakebeeld dat mijn collega heeft gemaakt in 2009.

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

Recessie 15, 14, 11, 22, 23, 24, 44

Buccale inclinatie van de wortel 31

Dik fenotype tandvlees.

Er was orthodontische behandeling voorgesteld om de wortel van de 31 terug te plaatsen in de juiste positie en daarnaast is er een operatie voor recessiebedekking in regio 31 uitgevoerd. Dit is het beeld na alle behandelingen in 2011.

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

In 2017 heb ik de patiënt voor het eerst gezien en dit was het beeld:

mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies

De recessies regio’s 14, 13, 11, 22, 23, 34, 31, 41, 44 zijn toegenomen. 

Bovendien is er abrasie in het worteloppervlakte buccaal van de 13.

 

Samen met de patiënt hebben we besloten om te beginnen met het onderfront en dit is het resultaat na de bindweefseltransplantatie:

We hebben een volledige bedekking bereikt. Op deze manier kunnen we voorkomen dat bij het onderfront hetzelfde gebeurt als in de cervicale regio van de 13. Het plan voor de toekomst is om, na het aanpassen van het defect bij de overgang van de glazuurcementgrens in de radix van de 13, alle overige blootliggende wortels te bedekken door middel van een coronaal verplaatste flap.

De lessen die we hieruit kunnen halen, zijn om niet te lang te wachten met het doorverwijzen van een patiënt met lokale recessies en om niet te lang te wachten met het bedekken van blootliggende wortels. Lokale recessies kunnen door verschillende factoren snel verergeren. Blootliggende wortels zijn gevoelig voor cariës, erosie en abrasie. Om een volledig succesvol herstel te bewerkstelligen zijn vroege detectie, snelle doorverwijzing en de juiste behandeling essentieel.

Tip: Bij patiënten met crowding waar een orthodontische behandeling geïndiceerd is, met als doel de onderkaak te expanderen, is het soms verstandig om vooraf middels een bindweefseltransplantatie het tandvlees in het onderfront te verdikken (pre-orthodontische mucogingivale chirurgie). Op deze manier kunnen we recessies voorkomen. Dit geldt alleen voor patiënten met een dun gingiva fenotype.

 

 

Mike Monogyios, parodontoloog en implantoloog

Auteur Mike Monogyios

Specialisatie parodontoloog en implantoloog

Mike Monogyios is van Griekse komaf en direct na zijn studie, inmiddels 4 jaar geleden, gestart bij Ordentall als parodontoloog en implantoloog. Daarnaast verzorgt hij ook de begeleiding van mondhygiënisten en assistentes op het gebied van vakkennis en communicatie naar de patiënt toe. Tijdens behandelingen kijkt Mike niet alleen naar de situatie in de mond, maar ook naar de leefwijze van de patiënt. Zijn aanpak is direct, eerlijk en resultaatgericht. “Ik probeer mensen te motiveren gezonder te leven of hun gewoontes aan te passen. Ik verplaats me in de positie van de patiënt. Stoppen met iets of iets veranderen aan je levensgedrag, dat is moeilijk. Maar het is wel te doen, je kunt je leven altijd veranderen.” In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ heeft Mike het artikel ‘verwijzen bij mucogingivale afwijkingen en gingivale recessies’ geschreven. Op dit gebied kan er volgens Mike namelijk proactiever samengewerkt worden tussen de verwijzers en Ordentall. Mike wil door middel van dit artikel collegiaal overleg stimuleren.

Blijf op de hoogte van onze specialismen en de ontwikkelingen in ons vak

{a1759ar52289}

Maak een afspraak

Het maken van een afspraak kan via één van de onderstaande manieren

Bereikbaar maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 17:00 uur

Direct

Vul uw nummer in en wij bellen u.
Alleen tijdens kantooruren en afhankelijk van drukte bij de balie

Maak een afspraak bij Ordentall Clinics